piątek, 26 marca 2010

Puszyste bułeczki na Wielkanocne śniadanie

Przepis:
na 12 bułeczek średniej wielkości
500 g mąki pszennej typ 650
30 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml mleka
4 łyżki oleju z pestek winogron
sezam do posypania
1 jajko do posmarowania

Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i wymieszać, do miksera wsypać mąkę, cukier, sól, wlać olej i mleko z drożdżami. Miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy, jak ciasto będzie się kleiło przełożyć na blat oprószyć mąką i lekko wyrobić, ciasto ma być miękkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, w między czasie 2 razy składać. Uformować bułeczki i położyć na blasze z papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut, potem posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 - 25 minut do zrumienienia. Ostudzić. 
!!! POLECAM !!!

Kuchnia Wielkanocna 2010

4 komentarze:

  1. Bułeczki wyglądają naprawdę bardzo apetycznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieknie wygladaja i na pewno tak samo smakuja :) Uwielbiam domowe buleczki :)
    Pozdrawiam weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ślicznie.Rzeczywiście bułeczki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie.Dzieci i mąż byli zachwyceni więc polecam.Pozdrawiam Was cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. codziennie mogłabym jeśc takie bułki na śniadanie
    nie tylko od święta

    OdpowiedzUsuń