poniedziałek, 1 marca 2010

Niedzielne popołudnie

Uwielbiam wszelkiego rodzaju babeczki.Cytrynowe, czekoladowe, śmietankowe.
Wczoraj postanowiłam zrobić coś innego, ale też z serii babeczki.

Babeczki budyniowe z owocami.

Przepis:

Kruche ciasto:
1 żółtko
250 g mąki
125 g masła
1/2 szklanki cukru
lub
ciasto francuskie

Krem:
1 szklanka mleka
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
lub kupny budyń śmietankowy
owoce

Z mąki, cukru, żółtka i masła zagnieść ciasto na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Po tym czasie rozwałkować ciasto na cienkie placki, umieścić w foremkach, ciasto docisnąć do brzegów. Piec 20 minut w temperaturze 180 C.
Krem: 
Żółtka zmieszać z cukrem pudrem i 3 łyżkami mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Mieszając cały czas dodać masę żółtkową.Podgrzewać na najmniejszym ogniu mieszając aż krem zgęstnieje.Gdy krem i babeczki wystygną napełnić babeczki kremem ułożyć owoce i wstawić do lodówki aby się schłodziły.
!!! SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz