piątek, 26 marca 2010

Rogaliki krucho - drożdżowe z różą

Przepis:
150 g miękkiego masła
100 g margaryny KASIA
3 szklanki mąki pszennej
12 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru pudru
8 g cukru waniliowego
kubek 175 g śmietany gęstej 18 %

Nadzienie:
marmolada o smaku różanym

Pół opakowania śmietany zmieszać z drożdżami i cukrem pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę, masło, cukier waniliowy wsypać do miksera, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany i wyrobić ciasto na gładką masę. Wstawić do lodówki na 30 minut pod przykryciem.
Ciasto wyjąć podzielić na kawałki i każdy rozwałkować na grubość ok. 4 mm. 
( dużym talerzem wyciąć koło i podzielić na 8 części, na każdy kawałek położyć łyżeczkę marmolady i zwijać do wierzchołka trójkąta) Uformowane rogaliki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15  - 20 minut, do zrumienienia.
Ostudzić i polukrować. !!! SMACZNEGO!!!


Kuchnia Wielkanocna 2010

7 komentarzy:

  1. Rogaliki wyglądają wspaniale...odpisałam przepis, z pewnością je zrobię, lubię takie ciacha z nadzieniem, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo, warto je zrobić są kruchutkie i wcale nie pracochłonne jak myślałam.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. różane nadzienie to jedna z rogalikowych najlepszych
    zdecydowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. asieja,zgadzam się z Tobą,lubię też pączki z nadzieniem różanym.Pozdrawiam niedzielnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam Twoje rogaliki, przyznaję, są mega wspaniałe, bardzo Nam smakowały, dziekuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że smakowały. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne rogaliki:) uwielbiam z taką marmoladką:))

    OdpowiedzUsuń