na 12 bułeczek średniej wielkości
500 g mąki pszennej typ 650
30 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml mleka
4 łyżki oleju z pestek winogron
sezam do posypania
1 jajko do posmarowania
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże i wymieszać, do miksera wsypać mąkę, cukier, sól, wlać olej i mleko z drożdżami. Miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy, jak ciasto będzie się kleiło przełożyć na blat oprószyć mąką i lekko wyrobić, ciasto ma być miękkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, w między czasie 2 razy składać. Uformować bułeczki i położyć na blasze z papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut, potem posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 - 25 minut do zrumienienia. Ostudzić.
!!! POLECAM !!!
Bułeczki wyglądają naprawdę bardzo apetycznie...
OdpowiedzUsuńPieknie wygladaja i na pewno tak samo smakuja :) Uwielbiam domowe buleczki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam weekendowo :)
Dziękuję ślicznie.Rzeczywiście bułeczki wyszły bardzo smaczne i mięciutkie.Dzieci i mąż byli zachwyceni więc polecam.Pozdrawiam Was cieplutko.
OdpowiedzUsuńcodziennie mogłabym jeśc takie bułki na śniadanie
OdpowiedzUsuńnie tylko od święta