niedziela, 21 marca 2010

Tarta gruszkowa

Przepis zapożyczony z bloga , dziękuję za inspirację. Tarta pyszna, lekka i przyjemna.
Przepis:
Kruche ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 żółtka
3 łyżki cukru
szczypta soli

Nadzienie: 
6 gruszek twardych nie za bardzo dojrzałych 
sok z połówki cytryny
100 g cukru
3 jajka
laska wanilii 
250 ml śmietany 30 %

Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miksera i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Miękkie ciasto wałkuję na placek tak, aby dopasować do formy na tartą i dociskam do brzegów. Wkładam na 15 minut do lodówki aby się schłodziło. Gruszki obieram ze skórki, przecinam na pół i małą łyżeczką wydrążam pestki. Połówki gruszek nacinam, ale nie do końca i skrapiam sokiem z cytryny, aby nie zczerniały. Ciasto wyjmuję z lodówki nakłuwam widelcem i układam połówki gruszek. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 C, na 30 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciasto aby się schłodziło, a w tym czasie ucieram jajka z cukrem na puszystą jasną pianę, dodaję wanilię i śmietanę. Wylewam masę na wierzch ciasta i wstawiam do piekarnika na 30 - 35 minut o temperaturze 180 C. Piekę do ścięcia się masy i zrumienienia ciasta. Można udekorować płatkami migdałów lub schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. 
!!! POLECAM !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz