Szybkie rodzinne spotkanie, w sobotni wieczór czemu nie, ale co tu szybko przygotować, żeby było prosto i smacznie? Oto co wczoraj było na sobotniej kolacji.
Tartaletki ze szpinakiem i pieczarkami.
Przepis:
opakowanie ciasta francuskiego
paczka szpinaku mrożonego
30 dag pieczarek
2 ząbki czosnku
cebula
2 jajka
2 łyżki śmietanki
sól, pieprz
ser pleśniowy Brie
ser żółty starty
szczypiorek do ozdoby
Foremkę do muffinek wysmarować masłem. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka tak aby pasowały do otworów w foremce i docisnąć do brzegów. Szpinak wrzucić na patelnię z roztopionym masłem i pokrojoną drobno cebulką, smażyć do odparowania wody, na koniec wcisnąć czosnek. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem i włożyć szpinak, pieczarki, plasterek sera pleśniowego, zalać roztrzepanym jajkiem i posypać serem żółtym. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 15 minut tak do zrumienienia się ciasta i ścięcia jajka. Ozdobić szczypiorkiem i podawać ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz