wtorek, 9 marca 2010

Muffinki cytrynowo - waniliowe

Muffinki, które uwielbiają moje dzieci, zawsze znikają w mgnieniu oka.
Ten przepis znalazłam już sporo czasu temu na stronie  kuchni tv, u nas jak najbardziej się sprawdza, z różnymi dodatkami. Za każdym razem można do nich dodać coś innego, np: wiórki kokosowe, rodzynki, świeże maliny.
Przepis:
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli 
2/3 szklanki maślanki
2 jajka
85 g masła 
cukier waniliowy, czasami daję aromat cytrynowy i wtedy powstają babeczki cytrynowe.

Nagrzać piekarnik do 200 C, przygotować formę do muffinek, włożyć w otwory specjalne papierowe papilotki. Do miski wsypać wszystkie sypkie produkty, masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia, potem dodać do masła maślankę i odstawić na 2 minuty.Masło zmiksuj z jajkami i dodaj do sypkich produktów i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek tak aby wypełnić ciastem do połowy każdą z foremek. Piec około 20 minut do zrumienienia. Gdy muffinki ostygną polukruj je i posyp kolorowa posypką.
!!! POLECAM !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz