Przepis:
1 szklanka miodu
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g masła
50 g margaryny Kasia do pieczenia
2 jajka
4 szklanki mąki
W garnku roztopić miód, cukier, dodać przyprawę do piernika i cynamon i podgrzać.
Do miksera włożyć masło i margarynę, na to wlać miód i zmiksować. Dodać jajka potem mąkę i proszek do pieczenia cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawinąć w folię
i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubszy placek i powycinać kształty foremkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C, piec do zarumienienia się ciasteczek, tak około 10 minut. Po ostygnięciu ozdobić lukrem lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
!!! Serdecznie polecam !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz