wtorek, 27 kwietnia 2010

Tartaletki kakaowe i sernik z karmelowym bananem

Ten przepis znalazłam już jakiś czas temu, super malutkie babeczki, w środku delikatny serniczek a na wierzchu mus bananowy. Pyszne, fajnie się zjada w paru kęsach.
Przepis:
na 12 małych lub 9 tart o średnicy 10 cm

Ciasto kakaowe:
150 g mąki
20 g gorzkiego kakaa
30 g cukru pudru
90 g miękkiego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko (białko zostawić do sernika)
10 g zimnej wody

Sernik:
150 g serka Philadelphia
30 g mleka
1 jajko
1 białko
30 g cukru
1 szczypta soli

Bananowy karmel:
90 g cukru
1 banan
15 g masła, pokrojonego w kostkę
20 g mleka
1 łyżka wody
 Ciasto kakaowe: Do miksera wsypać mąkę, kakao i cukier puder. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtko i wodę. Ciasto wyrobić na gładką masę, uformować kulę, lekko spłaszczyć i włożyć na 15 minut do lodówki.
Foremki wysmarować masłem, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na papierze do pieczenia, wyciąć 12 kółek, tak aby pasowały do foremek, ciasto przycisnąć do ścianek formy, z papieru wyciąć kwadraty i położyć na wierzch ciasta lekko przycisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 12 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Sernik: Serek wymieszać z cukrem, dodać całe jajko wymieszać, dodać mleko wymieszać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, do białka powoli dodawać serek(nie odwrotnie), lekko wymieszać. Serek wlać do kakaowych foremek, włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 C, piec 15 minut, po upieczeniu nie otwierać drzwiczek piekarnika przez 1 godzinę.
Bananowy karmel: Banany rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem, lekko podgrzać. Zrobić karmel z cukru i wody, ja robiłam to na patelni teflonowej. Dodać masło i wymieszać, dodać banany i podgrzać. Zdjąć z palnika i odczekać 2 minuty, zalać równomiernie schłodzony sernik. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, na drugi dzień smakują lepiej.
!!! SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. cudnie wyglądają!
    ten bananowy mus.. ach

    OdpowiedzUsuń
  2. Tartaletki wyglądają bajecznie ..., bardzo fajny przepis, myślę, że kiedyś podpaczę i je upiekę, jeszcze raz wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję ślicznie.

    Justynko spróbuj na pewno będą ci smakować.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń