Przepis:
na około 12 rogalików
4 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 szklanka letniego mleka
60 g roztopionego masła
22 g świeżych drożdży
do posmarowania:
30 g roztopionego masła
1 jajko
do posypania mak,sezam
Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki i mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać, dodać sól, mleko, olej, sok z cytryny. Wsypać mąkę, drożdże i letnie roztopione masło. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Ciasto powinno być miękkie. Włożyć do miski i przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 12 części, każdą część rozwałkować na owalny placek i posmarować go roztopionym masłem na całej długości. Zwijać jak naleśnika, uformować rogalika i ułożyć na blasze z papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, przez 20 - 25 minut do zrumienienia.
!!! SMACZNEGO !!!
też byłaby zachwycona jak dzieci tymi rogalikami
OdpowiedzUsuńmięciutkie i rumiane, ach
Witaj, wyglądają bardzo kusząco! Prawie pewne, że w weekend będziemy je jedli!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Ślicznie Ci wyszły rogaliki, smaku mogę się tylko dymyślać, że są mega pyszne i delikatne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńAnna-Maria polecam bardzo,są mięciutkie nawet na drugi dzień.pozdrawiam.