poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Zupa kremowo - czosnkowa

Dzisiaj dzień czosnku, w związku z tym przygotowałam zupkę czosnkową mojego własnego przepisu. Zupka dla tych, którzy lubią ostre smaki, ale po jej zjedzeniu na szczęście nie czuć smaku czosnku przez cały dzień.
Przepis:
1 litr bulionu drobiowego
1 główka czosnku
1 marchewka
4 średnie ziemniaki
sól, pieprz
2 listki laurowe
1 mini kostka - ostre papryczki Knorr
8 kromek bułki paryskiej
10 dag sera żółtego ostrego
kawałek masła
2 łyżki oliwy z oliwek

Bulion zagotować, dodać listki laurowe, startą na grubych oczkach marchewkę i ziemniaki, mini kostkę i gotować około 15 minut do zmiękczenia warzyw. Wycisnąć przez praskę czosnek, dodać oliwę, sól, pieprz do smaku i chwilkę gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia, wyjąć listki i zmiksować. Bułkę paryską natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z masłem. Zupę wlać do bulionówki, posypać startym na grubych oczkach serem i dodać grzanki.
!!! SMACZNEGO !!!
19.04.2010r. - Dzień Czosnku

5 komentarzy:

  1. ta zupa ma kolor słońca :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa czosnkowa z grzankami i serem musi być pyszna;-) Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. asiejko,ta zupka chyba przywołuje słońce u mnie drugi dzień piękna pogoda.pozdrawiam ciepło.

    grumko zupka jest wspaniała,warto spróbować.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka wygląda pysznie, lubię czosnek, ale mój mąż nie :(, ale i to zrobię odrobinę kiedyś tylko dla siebie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Justynko zupka jest prosta w wykonaniu więc na szybko można przygotować tylko dla siebie,niech inni żałują.pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń