czwartek, 8 kwietnia 2010

Mazurek kajmakowy z orzechami laskowymi i płatkami migdałów

Przepis:
Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
8 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
Ciasto na blachę o wymiarach 39 cm x 26 cm.

Polewa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
50 g masła
cukier z wanilią
1/2 szklanki podprażonych płatków migdałowych
1/2 szklanki orzechów laskowych

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Wyjąć utworzyć kulę i na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto tak aby pasowało do wymiarów formy, zawinąć brzegi. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Potem spód ciasta upiec w temperaturze 180 C przez ok. 15 minut.
Na patelnię teflonową wylać mleko, dodać masło i cukier, gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa stanie się gęsta. Masę wylać na ostudzony spód, posypać płatkami migdałowymi i orzechami.!!! PYCHA !!!
 

Kuchnia Wielkanocna 2010

2 komentarze:

  1. Ten mazurek też, by mi bardzo smakował, uwielbiam wszystkie zawarte w nim składniki :)), Ja w tym roku nie robiłam mazurka, a Twój wygląda prześlicznie i mega apetycznie, pozdrawiam ciepło :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci ślicznie Justynko,uwielbiam kajmak no i gościom bardzo smakował.Zniknął tak szybko jak się pojawił.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń