Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
8 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru pudru
Ciasto na blachę o wymiarach 39 cm x 26 cm.
Polewa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
50 g masła
cukier z wanilią
1/2 szklanki podprażonych płatków migdałowych
1/2 szklanki orzechów laskowych
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Wyjąć utworzyć kulę i na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto tak aby pasowało do wymiarów formy, zawinąć brzegi. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Potem spód ciasta upiec w temperaturze 180 C przez ok. 15 minut.
Na patelnię teflonową wylać mleko, dodać masło i cukier, gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż masa stanie się gęsta. Masę wylać na ostudzony spód, posypać płatkami migdałowymi i orzechami.!!! PYCHA !!!
Ten mazurek też, by mi bardzo smakował, uwielbiam wszystkie zawarte w nim składniki :)), Ja w tym roku nie robiłam mazurka, a Twój wygląda prześlicznie i mega apetycznie, pozdrawiam ciepło :)!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci ślicznie Justynko,uwielbiam kajmak no i gościom bardzo smakował.Zniknął tak szybko jak się pojawił.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń