piątek, 16 kwietnia 2010

Rybne klopsiki dla dzieci

Twoje dziecko nie lubi ryby? Bo na przykład boi się, że trafi na ość lub nie lubi smaku ryby? Mam na to dobry sposób, przecież ryba jest bardzo zdrowa. Oto pyszne klopsiki, moje dzieci je uwielbiają.
Przepis:
1 świeża ryba np: pstrąg
2 marchewki
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
2 łyżeczki koperku
sól, pieprz, 2 listki laurowe

Rybę oczyścić, pokroić na dzwonki, włożyć do garnka z wodą, przyprawić, gotować około 15 minut, marchewkę ugotować w osobnym garnuszku. Rybę wyjąć z wody oczyścić z ości, umieścić w mikserze razem z marchewką i zmiksować na papkę. Dodać jajko, koperek, bułkę tartą i doprawić w razie potrzeby. Uformować klopsiki i obtoczyć w bułce tartej, smażyć  na małej ilości oleju do zrumienienia. !!! POLECAM !!!

7 komentarzy:

  1. ja już dzieckiem dawno nie jestem
    ale takie klopsiki i tak bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klopsiki wygladają mega smakowice, z pewnością zrobie je na objad moim synkom, dziś też była u nas ryba, wybieram zawsze dzieciom te które prawie nie mają ości w płatach, solę lub tilapię, ale mój mąż jada tylko dorsze, od biedy mintaj ;), ostatnio polubiliśmy je wykonaniu bez panierki, smażone tylko na masełku, ale się rozpisałam, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. asiejko,częstuj się.pozdrawiam ciepło.

    Justynko,ja jeszcze robię rybkę z warzywami w żaroodpornym,pychotka,jak będę robiła następnym razem to cyknę zdjątko i podam przepis.pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj,
    Ja też niedawno zrobiłam klopsy z ryby - przepis umieszczę lada dzień:) Twoje wyglądają bardzo smakowicie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anna-Maria dziękuję ślicznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej moja Babcia dawniej nam takie robiła jak byliśmy dziećmi, coś pysznego.

    OdpowiedzUsuń