Moje pierwsze ciabattki, wyszły bardzo smaczne, przepis pochodzi z bloga, dziękuję za kolejną inspirację.
Przepis:
przepis na ok. 10 ciabattek
450 g mąki pszennej typ 650
6 g świeżych drożdży
330 g wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z pestek winogron
Wieczorem w przed dzień pieczenia, drożdże rozpuścić w wodzie. Mąkę wsypać do miksera, dodać sól, oliwę i rozpuszczone drożdże. Ciasto szybko wyrobić, włożyć do miski, szczelnie zakryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia rano, wyjąć ciasto na blat posypany mąką, lekko zarobić, spłaszczyć, złożyć na cztery razy do środka i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na papier do pieczenia (ciasto bardzo się klei i potem trudno przełożyć je na blachę) osypany lekko mąką, ciasto spłaszczyć tworząc prostokąt i pociąć na paski ( ja robiłam to plastikową łopatką) o dowolnej szerokości, potem na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Nagrzać piekarnik z blachą do pieczenia do 240 C przez 15 - 20 minut. Piekarnik naparować i przełożyć uformowane ciabattki z papierem do pieczenia na nagrzaną blachę. Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia. !!! SMACZNEGO !!!
ja jeszcze nigdy nie piekłam
OdpowiedzUsuńa pewnie te domowe są nieporównywalnie lepsze od kupnych..
Wyglądają bardzo bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńasiejko warto spróbować,ja następnym razem zrobię z cebulką.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko.