Pierwszy raz robiłam taki schab i powiem tylko REWELACJA, soczyste mięso i aromatyczny sos.
Przepis:
1 kg schabu bez kości
3 ząbki czosnku
5-6 goździków
10 dag suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
pieprz czarny, pieprz kajeński, sól
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju z pestek winogron
Wieczorem dzień przed przygotowaniem schabu, umyć mięso, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem kajeńskim i olejem. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Mięso wyjąć z lodówki, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na dno naczynia poukładać suszone śliwki i żurawinę, posypać goździkami i cynamonem.
Mięso podlać 1/2 szklanką wody i wina. Naczynie włożyć do foliowego rękawa i szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 80 minut.
Wspaniały schabik, robię podobnie, dając śliwki do środka mięsa...
OdpowiedzUsuńJustynko,też robiłam kiedyś schab ze śliwką w środku,ale to nie to samo przyprawy dają naprawdę wyjątkowy smak.Warto spróbować polecam.
OdpowiedzUsuńWięc następnym razem, zrobię według Twojego przepisu, pozdrawiam...
OdpowiedzUsuń