piątek, 9 kwietnia 2010

Schab ze śliwkami i żurawiną

Pierwszy raz robiłam taki schab i powiem tylko REWELACJA, soczyste mięso i aromatyczny sos.

 Przepis:
1 kg schabu bez kości
3 ząbki czosnku
5-6 goździków
10 dag suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
pieprz czarny, pieprz kajeński, sól
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki oleju z pestek winogron


Wieczorem dzień przed przygotowaniem schabu, umyć mięso, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem kajeńskim i olejem. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Mięso wyjąć z lodówki, włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na dno naczynia poukładać suszone śliwki i żurawinę, posypać goździkami i cynamonem.
Mięso podlać 1/2 szklanką wody i wina. Naczynie włożyć do foliowego rękawa i szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec 80 minut.
Mięso wyjąć z foli pokroić w plasterki, polać sosem. !!! SMACZNEGO !!!

Kuchnia Wielkanocna 2010

3 komentarze:

  1. Wspaniały schabik, robię podobnie, dając śliwki do środka mięsa...

    OdpowiedzUsuń
  2. Justynko,też robiłam kiedyś schab ze śliwką w środku,ale to nie to samo przyprawy dają naprawdę wyjątkowy smak.Warto spróbować polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Więc następnym razem, zrobię według Twojego przepisu, pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń