piątek, 16 kwietnia 2010

Ciabattki

Moje pierwsze ciabattki, wyszły bardzo smaczne, przepis pochodzi z  bloga, dziękuję za kolejną inspirację.
Przepis:
przepis na ok. 10 ciabattek
450 g mąki pszennej typ 650
6 g świeżych drożdży
330 g wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z pestek winogron

Wieczorem w przed dzień pieczenia, drożdże rozpuścić w  wodzie. Mąkę wsypać do miksera, dodać sól, oliwę i rozpuszczone drożdże. Ciasto szybko wyrobić, włożyć do miski, szczelnie zakryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia rano, wyjąć ciasto na blat posypany mąką, lekko zarobić, spłaszczyć, złożyć na cztery razy do środka i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć na papier do pieczenia (ciasto bardzo się klei i potem trudno przełożyć je na blachę) osypany lekko mąką, ciasto spłaszczyć tworząc prostokąt i pociąć na paski ( ja robiłam to plastikową łopatką) o dowolnej szerokości, potem na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką i pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką na ok. 1 godzinę. Nagrzać piekarnik z blachą do pieczenia do 240 C przez 15 - 20 minut. Piekarnik naparować i przełożyć uformowane ciabattki z papierem do pieczenia na nagrzaną blachę. Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia. !!! SMACZNEGO !!!

3 komentarze:

  1. ja jeszcze nigdy nie piekłam
    a pewnie te domowe są nieporównywalnie lepsze od kupnych..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. asiejko warto spróbować,ja następnym razem zrobię z cebulką.pozdrawiam.

    Dziękuję Justynko.

    OdpowiedzUsuń