wtorek, 6 lipca 2010

Ciasto jogurtowo-truskawkowe

Ciasto w sam raz na upalne dni lata, orzeźwia i ochładza nie za słodkie. Przepis znalazłam u Kaś, za przepis bardzo dziękuje i polecam.



Przepis:
spód:
150 g ciasteczek degistive z czekoladą
40 g masła

masa:
500 g świeżych truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka śmietanki 30 %
1/4 szklanki miodu
3 łyżki cukru
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wody

poza tym:
1 szklanka truskawek
1 galaretka truskawkowa



Składniki na spód zmiksować w blenderze, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wcisnąć w nią zmiksowane ciasteczka.
Żelatynę rozpuścić w wodzie, pozostałe składniki i żelatynę umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Wylać na spód ciastkowy. Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny, po tym czasie przygotować galaretkę. Truskawki pokroić i położyć na ciasto, zalać galaretką, włożyć do lodówki do zastygnięcia. Podawać schłodzony. !!! SMACZNEGO !!!

5 komentarzy:

  1. Tysiaczku, pyszności! Mogę wpaść na porcję? Dużą!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, że smakował! Mmmm, przypomniał mi się jego smak ;) Szkoda, że to koniec sezonu truskawkowego...
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno-Mario,zapraszam ciasto i kawka czeka na ciebie.pozdrowienia.

    Kaś,można jeszcze zrobić,u mnie jeszcze są truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym dziś taki pyszny kawałek ciasta w ten upał, ślicznie wygląda, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń