piątek, 21 maja 2010

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym

Robiąc to danie do końca nie wiedziałam jak będzie smakować. Mój instynkt kulinarny podpowiadał, że będzie dobrze. Wyszło wyśmienicie, pierwszy raz jadłam sos cytrynowy, a piersi wyszły soczyste i aromatyczne. Smakowały nawet osobie, która nie przepada za piersiami z kurczaka. 
Przepis:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 - centymetrowy kawałek imbiru  
2 dymki  
chili, może być w proszku
 3 łyżki sosu sojowego
 łyżka cukru
 łyżka mąki ziemniaczanej
 cytryna
 łyżka oleju sezamowego
 olej do smażenia


Mięso z kurczaka natrzeć 2 łyżkami sosu sojowego, odstawić na 20 minut.
Imbir obrać i cieniutko pokroić. Chili przekroić na pół i usunąć pestki, drobno posiekać lub dodać pół łyżeczki chili w proszku.
Dymki oczyścić i drobno posiekać. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę.
Przygotować sos: z 1 łyżki sosu sojowego, cukru, soku i skórki z cytryny, oleju sezamowego i szklanki wody.
Kurczaka zrumienić po obu stronach na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Dodać chili, imbir i dymkę.
Smażyć 5 minut na małym ogniu, zalać przygotowanym sosem, dusić około 20 minut pod przykryciem.
Na koniec można, ale nie trzeba zagęścić sos łyżką mąki ziemniaczanej. Podawać z ryżem, sałatą lub innymi warzywami. !!! POLECAM !!!

1 komentarz:

  1. Sposób zrobienia piersi z kurczaka brzmi bardzo apetycznie, sama jestem ciekawa smaku tego mięska :)

    OdpowiedzUsuń