Robiąc to danie do końca nie wiedziałam jak będzie smakować. Mój instynkt kulinarny podpowiadał, że będzie dobrze. Wyszło wyśmienicie, pierwszy raz jadłam sos cytrynowy, a piersi wyszły soczyste i aromatyczne. Smakowały nawet osobie, która nie przepada za piersiami z kurczaka.
Przepis:
2 podwójne piersi z kurczaka
4 - centymetrowy kawałek imbiru
4 - centymetrowy kawałek imbiru
2 dymki
chili, może być w proszku
3 łyżki sosu sojowego
łyżka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
cytryna
łyżka oleju sezamowego
olej do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
łyżka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
cytryna
łyżka oleju sezamowego
olej do smażenia
Mięso z kurczaka natrzeć 2 łyżkami sosu sojowego,
odstawić na 20 minut.
Imbir obrać i cieniutko pokroić. Chili przekroić na
pół i usunąć pestki, drobno posiekać lub dodać pół łyżeczki chili w
proszku.
Dymki oczyścić i drobno posiekać. Cytrynę sparzyć i
zetrzeć skórkę.
Przygotować sos: z 1 łyżki sosu sojowego, cukru,
soku i skórki z cytryny, oleju sezamowego i szklanki wody.
Kurczaka zrumienić po obu stronach na rozgrzanej
patelni z odrobiną oleju. Dodać chili, imbir i dymkę.
Smażyć 5 minut na małym ogniu, zalać
przygotowanym sosem, dusić około 20 minut pod przykryciem.
Na koniec można, ale nie trzeba zagęścić sos łyżką
mąki ziemniaczanej. Podawać z ryżem, sałatą lub innymi warzywami. !!! POLECAM !!!
Sposób zrobienia piersi z kurczaka brzmi bardzo apetycznie, sama jestem ciekawa smaku tego mięska :)
OdpowiedzUsuń