poniedziałek, 7 czerwca 2010

Zupa z cukinii i porów

U nas dzisiaj deszczowo,a nawet ulewnie.A co na taką pogodę najlepsze, oczywiście zupka. Poszłam więc na zakupy i zakupiłam pory,cukinie i poszukiwane przeze mnie od dawna masło orzechowe.
Ale o maśle potem teraz zupka,bardzo smaczna i pożywna.
Przepis:
3 małe cukinie
2 pory
4 średnie ziemniaki
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego
2 gałązki mięty
sól,pieprz

Miętę umyć i drobno posiekać. Ziemniaki i cukinie obrać i pokroić w kostkę. Pory oczyścić i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło dodać pory i podsmażyć. Dodać cukinie i ziemniaki i smażyć 5 minut. Warzywa wrzucić do bulionu dodać miętę i doprawić do smaku solą i pieprzem.Gotować około 25 minut,zmiksować, można podawać z grzankami.
!!! SMACZNEGO !!!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię, w sezonie robię często leczo, zupki jeszcze nie raczyłam, pysznie się prezentuje i pewnie ugotuję tylko bez mięty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie dziś potwornie gorąco! Ale cukinia też była na obiad, ale w pysznej tarcie na cieście francuskim. Twoja zupa to kolejny fajny pomysł na to fajne warzywo.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Justynko zupka bardzo smaczna i sycąca,nie musisz dodawać mięty i tak będzie dobra.

    Anno-Mario ale mi narobiłaś smaka na tą tartę,mam nadzieję że przepis niedługo pojawi się na twoim blogu?

    OdpowiedzUsuń